Пицата се јаде насекаде низ светот и нема човек кој не јаде пица. Овој производ своите скромни почетоци ги има во Италија, каде на почетокот било едноставно сплескано лепче врз кое се додавале зеленчук и други билки и се печеле заедно, по што полека еволуирала. Во зависност од местото, врз пицата се ставаат најразлични додатоци, кои вообичаено ја отсликуваат локалната кујна.
Еве неколку примери за тоа какви пици јадат луѓето низ целиот свет. Можеби на прв поглед некои ќе се чинат малку чудни, но мора да се многу вкусни.
Костарика
Кокосовиот орев и шкампите се најпопуларни, но шунката исто така е чест избор.
Кина
Во Кина исто така се ставаат шкампи со мајонез, но најпопуларната пица е таа со парчиња виршли.
Палестина
Во Палестина врз пицата се става пилешко, борови семки и маслиново масло, сето полеано со бахар и цимет.
Јапонија
Во Јапонија можете да добиете пица со мајонез, сланина, пченка, компири, кромид и лигња.
Германија
Во Германија е популарно врз пицата да се става туна, со или без зеленчук.
Русија
Оваа популарна руска пица се нарекува мокба и е со туна, сардини, лосос и кромид. Се сервира студена.
Индија
Во Индија пицата се сервира со овчо месо и мариниран ѓумбир
Франција
Пица со пржени јајца можете да нарачате насекаде, но најпопуларна е во Франција
Бразил
Грашокот е многу популарен додаток за пица во Бразил, а исто така и јајца од потполошка и рендани моркови и цвекло.
Австралија
А како би можела да се сервира пицата во Австралија, ако не со месо од кенгур, ему или крокодил, полиени со сос?