26-годишниот готвач од Истанбул, Бурак Оздемир, стана познат низ целиот свет благодарение на неговата искрена и љубезна насмевка, како и на неверојатните јадења што ги подготвува. И поентата не е воопшто во нивниот совршен вкус, туку во големината на порциите што можат да заменат цела маса со закуски.
Првично, Бурак не размислувал за готвење. Како и повеќето момчиња, тој сакал да игра фудбал и сонувал да стане познат фудбалер. Сепак, веќе на 13-годишна возраст, поради тешката финансиска состојба во семејството, тој бил принуден да оди на работа.
Родителите на Бурак имале свој ресторан. Тогаш момчето започнало да заработува пари и да стекнува кулинарно искуство. Но, љубовта кон турската национална кујна, со својот вкусен пилаф и познатите ќебапи, во Оздемир ја всадиле неговиот дедо и баба, кои имале своја мала кланица.
Во 2009 година, неговиот татко го испратил Бурак во предградие на Истанбул, Аксарај, каде што едно 16-годишно момче требало да биде сериозно одговорно: тој бил назначен да отвори нова филијала на семејниот бизнис.
Оздемир се потсетува дека првично скоро никој не верувал во него: „Ми рекоа дека татко ми го отворил ова место и не можам да се справам со раководството. Но, тоа беше навистина мојот дом, не само работа. Тогаш му реков на секој вработен, од готвачот до келнерите, дека ова е наше место, а не за мое. Благодарение на ова, успеавме. Го зедов татко ми како пример и ги следев неговите стапки.“
Семејниот ресторан под водство на еден млад човек стана популарен, но не се разликуваше многу од многу други установи од ист тип. Тогаш момчето ја доби идејата: реши да искористи шанса и да започне со создавање на гигантски јадења. Гласините за готвачот кој прави јајца на око со две огромни јајца од нов или ќебапи долги 1 метар и плескавица што повеќе личи на свадбена торта, се проширија низ целата земја.
Бизнисот стана толку успешен што по неколку години, Бурак одлучи да се пресели во Истанбул и таму, веќе во центарот на градот, да отвори нов и најважниот ресторан – Хатај Меденијетлер Софраши. Името на ресторанот не било избрано случајно. Првиот збор хатај (Хатај) е регион во јужна Турција. Тоа е родниот крај на семејството на Бурак.
Денес Хатај Меденијетлер Софраши е исклучително популарен не само кај локалното население, туку и кај туристите од целиот свет. Постојат неколку ресторани во овој ланец во Истанбул, а Оздемир планира да отвори нови установи, но на Блискиот исток.
Менито има повеќе од 150 јадења, а секое од нив има индивидуално сервирање. Заштитен знак на Хатај Меденијетлер Софраши се колачи со име на клиент. Бурак верува дека изгледот не е помалку важен од вкусот. Од обичен готвач, тој се претвори не само во вистински професионалец во кулинарската уметност, туку и во ѕвезда на социјалните мрежи. Профилот на готвачот на Инстаграм има 12 милиони следбеници.
Гости од целиот свет доаѓаат во турскиот ресторан, вклучувајќи познати личности, меѓу кои и американската хип-хоп ѕвезда Иги Азалеа, рускиот борец Хабиб Нурмагомедов, бразилскиот фудбалер Роналдињо и многу други.