Како што се развива технологијата, експертите наоѓаат се повеќе и повеќе загадувачи во светските океани, и има широк спектар, почнувајќи од апчиња и козметика до пестициди и нафта. Ние ги користевме слатководните тела со вода за отстранување на хемиски и биолошки отпад толку долго, што наскоро ќе биде невозможно да се најде чиста река или езеро.
Кога Марино Морикава, научник од Перу, дознал дека езерото од детството станало крајно контаминирано, тој побрзал за да му помогне.
Желбата да се спаси пејсажот од детството им помогнала на научниците да направат чекор напред во чистење на водата
Кога научникот Марино Морикава дознал дека Ел Каскајо езерото од неговото детство, било драматично загаден, тој се откажал од својата научна работа во Јапонија и се вратил во Перу. Кога Марино ги видел езерото со свои очи, 20 години по неговата последна посета, изгледало како „оксидирано мочуриште“.
Водата мирисала страшно, а езерото од 150 хектари што ги памети од детството драстично се намалило на 40 хектари. Тоа бил моментот кога Марино сфатил дека мора да направи нешто во врска со тоа.
Со докторат во биоиндустриската наука, Марино ги користел сите свои знаења за контрола на квалитетот на водата за да измисли нова технологија која би можела да му помогне да го исчисти Ел Каскајо. Тој земал од личните заштеди, позајмил пари од неколку банки и почнал да работи на оваа нова технологија која прави чуда.
Му биле потребни 6 месеци за да ја развие оваа уникатна технологија, а 4 месеци да го исчисти езерото и мочуриштата. Како резултат на тоа, десетици видови на птици се вратиле во Ел Каскајо а 10 видови риби се вратиле во своите води.
Покрај чистењето на езерото, научниците ја подигнаа свеста кај луѓето во Перу и покажаа со свои постапки дека едно лице може да направи многу за да ја спаси животната средина. Со текот на времето Марино собра свој тим ентузијасти кои му помагаат во неговата мисија да ги исчисти локалните езера.
Решението на Марино е скапо но високо ефикасно и еколошко
Марино признава дека технологијата што ја измислил е прилично скапа, но целосно вреди. Растворот што го додава во водата е 100% органски и дури може да се јаде. Тој привлекува „лоши“ бактерии и паразити и ги задржува „добрите“ микроорганизми кои придонесуваат за микрофлора на езерата. Што се однесува до керамичките биофилтри кои Марино ги користел заедно со растворот, тој самиот ги направил во локални работилници.