Поранешна стабилна вегетаријанка целосно го сменила својот животен стил кога била бремена со третото дете и пробала хамбургер за прв пат по неколку децении.
Сега, таа е сопственик на сопствена пастеризирана фарма за свињи. 49-годишната Тами Џонас прв пат станала вегетаријанка во 70-тите откако прочитала книга за суровиот однос кон животните на фармите.
Мајката на три деца, од Викторија, Австралија, за прв пат вкуси месо по 10 години, кога таа стана „опасно анаемична“ и оттогаш нејзиниот живот се промени засекогаш.
„Бев на работа еден ден и само помислив: ‘плескавица ќе го реши ова’. Се вратив на црвеното месо, па говедско и јагнешко месо, еднаш неделно во текот на целата бременост и минаа неколку години подолго, пред да јадам свинско или живина. Никогаш не помислував дека е неморално да одземам живот на животно за храна. Отсекогаш сум се чувствувала удобно во своето место во синџирот на исхранано мислев дека е неморално сурово да се третираат [животните], да не им дозволувам да одат надвор и да дишат свеж воздух и да се ограничува во гужва во шупи.“, објаснува Тами.
Сепак, Тами го однела јадењето со месо на следното ниво кога таа и нејзиниот сопруг Стјуарт направиле некои истражувања и откриле дека можат да заработат за живеење од сточарство во мали размери, при што фокусот е на правилно и етичко постапување кон животните.
Тами вели дека нејзината фарма користи етички и холистички практики, објаснувајќи дека не се користат штетни хемикалии и животните и се убиваат на хуман начин.