Нашите рецептори се способни да разликуваат 5 основни вкусови: кисело, слатко, солено, горчливо и умами (солено, пикантно, поблиску до месото). Сè друго е само сензација, блиску до вкус.
Но, изобличувањето или губењето на овие вкусови и чувства може да биде знак за сериозни болести и инфекции.
1. Целосно губење на вкусот
Тоа може да биде симптом на продолжено течење на носот или да се појави додека земате антибиотици. Но, ако поминал повеќе од еден месец од третманот, а вкусот сѐ уште не е обновен, посетете го докторот. Ваквото нарушување на рецепторите може да предизвика:
- повреди на главата (и последователни оштетувања на нервно ткиво, таламус и глозофарингеален нерв);
- инфекции на горниот респираторен тракт;
- хипотироидизам;
- Кушингов синдром;
- дијабетес;
- стоматолошки инфекции;
- орален карцином.
2. Премногу слатко
Ако по сочен стек или богато зачинета салата чувствувате сладок вкус, треба да се загрижите за здравјето. Таков симптом може да биде првото ѕвоно на сериозна болест. Како што се:
- труење со пестициди или други хемиски отрови;
- нарушување на инсулинот и, како последица на тоа, почетната фаза на дијабетес;
- заразно или вирусно оштетување на нервните клетки;
- депресија, хроничен стрес;
- заболувања на забите кои предизвикуваат Pseudomonas aeruginosa (бактерии кои произведуваат слатки супстанции);
- рак на белите дробови
3. Сè е премногу солено
Најверојатните причини кои можат да предизвикаат солен вкус во устата се лошата орална хигиена и дехидратацијата што не се чувствува. Скриен недостаток на течност може да биде предизвикан од лекови, алкохол или други штетни пијалоци. Но, ако темелно ги миете забите два пати на ден, пиете доволно количество течност и не ги злоупотребувате пијалоците, тогаш има причина за возбуда:
- инфективни и габични заболувања на назофаринксот – на пример, синузитис, во кој мрсулот што се акумулирал во синусите на носот, тече во устата и предизвикува солен вкус;
- стрептокока, стафилокока или пневмокока кои влегуваат во плунковните канали и предизвикуваат болест на плунковните жлезди.
4. Сè е премногу горчливо
Ако сте мачени од горчина во устата, особено наутро, тогаш ова е првиот сигнал за проверка на црниот дроб и другите стомачни органи.
- болести на црниот дроб, жолчното кесе и билијарниот тракт;
- хроничен холециститис и холелитијаза;
- „Мрзливи“ црева;
- менопауза;
- оштетување на нервниот систем (епилепсија, мултиплекс склероза).
5. Сè е кисело
Горушица и кисела ерупција може да бидат само истовремени симптоми на бременоста поради зголемен абдоминален притисок. Но, ако оваа причина е дефинитивно исклучена, тогаш може да биде:
- болести на дигестивниот тракт, гастритис или гастричен улкус во почетната фаза;
- проблеми со забите (кариес, гингивит, периодонтитис).
6. Изменување на вкусот
Ако за време на оброкот забележавте дека вкусот на вашето омилено јаболко драматично се промени и сега личи на кромид во сите негови својства, тогаш ова е најверојатно дисгезија. Таквото искривување на вкусот може да биде симптом:
- хипотироидизам (проблеми со тироидна жлезда);
- бременост;
- анемија;
- нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.
7. Чудни вкусови
Постојат и други вкусови кои не припаѓаат на основните вкусови, но можат да бидат манифестација на сериозни болести:
- метал – укажува на труење со жива, анемија;
- водороден сулфид („скапано“) – зборува за гастритис со ниска киселост;
- мирис на ацетон – знак за дијабетес, тироидна дисфункција.