Обично прашањето „зошто“ најчесто се слуша од устата на децата кои поради својата возраст не знаат многу очигледни нешта. Но и ние, како возрасни, често не ги знаеме одговорите на детските прашања.
Еве неколку одговори на прашања на кои многу од нас не можат да дадат одговор.
Зошто мириса толку добро по дожд?
Оваа арома се вика Petrichor (Петричор). Токму со овој збор тие одлучиле да го именуваат мирисот во воздухот што останува по дожд. Ова е дело на двајца австралиски научници во 1964 година. Вреди да се спомене дека во создавањето на овој мирис една од главните улоги ја игра органската мешавина на геозамин. Оваа органска материја не е ништо друго освен производ на виталната активност на разни микроорганизми, вклучувајќи ги и цијанобактериите и актиномицетите.
Зошто плачеме кога сецкаме кромид?
Кромидот содржи испарливи масла кои му ја даваат на растението карактеристична арома. Овие масла содржат органски супстанции – сулфоксиди на амино киселини. Кога кромидот се сече, структурата на неговото ткиво се крши, клетките се кршат, што пак води до ослободување на сулфурна киселина, лакриматорниот фактор- редок вид на сулфур оксид- и ензимот кој помага да се создаде и вашите очи почнуваат да солзат.
Колку губи од својата тежина златниот прстен, кога го носиме?
Според една студија спроведена во 2008 година и објавена во Gold Bulletin, просечниот златен прстен губи околу 0,12 mg секоја недела. Хемичарот Геор Стеинхаусер, кој е автор на студијата, пишува: „Повеќето злато се губи за време на одморот на плажата каде што прстенот е изложен на абразивен песок“.
Зошто сметот мириса повеќе на топло време, отколку на ладно?
Поголемиот дел од отпадот се состои од органски материјал – кори од овошје и зеленчук, остатоци од храна, итн. Овој материјал почнува да се распаѓа, емитува непријатен мирис, што сигнализира дека повеќе не може да се јаде. Ако околината е топла, органскиот материјал се распаѓа побрзо. Покрај тоа, ние сме помалку чувствителни во студеното време, па кога ќе дојде топлото време, смрдеата на ѓубрето станува посилна.
Зошто пингвините не летаат?
Во еволуцијата на птиците требало да се одбере кои вештини се покорисни: летањето или пливањето. Оваа идеја била презентирана од научниците чие истражување било објавено во 2013 година во Зборникот на Националната академија на науките. Според студијата, пингвините не знаат како да летаат, бидејќи нивното тело е повеќе прилагодено за нуркање отколку за летање.
Зошто е тешко да кивнете со отворени очи?
Всушност, за време на кивање, ги затвораме очите само затоа што се активира рефлексот. Кога нашиот мозок испраќа сигнал за кивање, дел од него ни кажува дека треба да ги затвориме очите.
Зошто луѓето одат напред, а не настрана?
Ако раковите го прават тоа, зошто луѓето не го прават тоа? Студијата, објавена во списанието Biological Letters во 2013 година, покажува дека за одење настрана е потребно повеќе енергија, бидејќи лицето во текот на овој процес мора да престане по секој чекор за да го направи следниот чекор.
Зошто некои имаат пеги, а други не?
Клетките во кожата што произведуваат меланин се нарекуваат меланоцити. MC1R произведува протеини што живеат на овие клетки и му кажува на вашето тело каков меланин треба да создаде.
Дали е можно да се умре од старост?
Всушност, не. Вистината е, телото нема да умре само затоа што неговите клетки стануваат премногу стари. Старите клетки, сепак, се многу слаби, што може да доведе до проблеми со органите или нивно целосно оштетување. Тоа исто така значи дека слабите стари клетки не можат да се борат со болести со иста леснотија како што можат младите клетки. Ова е причината зошто болестите кои минуваат речиси незабележано за младото тело може да бидат фатални за постарите лица.
Зошто едната ноздра дише подобро од другата?
Дури и ако не се настинати, вашите ноздри го распределуваат товарот меѓу себе: поголемиот дел од воздухот влегува и излегува низ една ноздра и многу помалку воздух поминува низ другата. На секои неколку часа нашиот вегетативен нервен систем, кој го следи срцевиот ритам, варењето и другите важни функции, прави една од ноздрите во одредено време да го врши поголемиот дел од работата.