Ние сме навикнати да складираме сè во нашите фрижидери: овошје, зеленчук, слатки, леб. Некои луѓе, исто така, чуваат сосови, маринади и конзерви во нивните фрижидери, за секој случај.

Но, честопати, додека чувањето храна на овој начин може да го продолжи нивниот рок на траење, всушност може да биде штетно за производите.

Работи што треба да се чуваат во ормар и скриени од сончева светлина:

  • Лебот најдобро е да се чува во цврсто затворена кутија за леб со малку сол што ќе го заштити од мувла. Ако оставите леб во кеса за леб од супермаркет, тој ќе остане мек, но постои огромна шанса да биде покриен со мувла за неколку дена.
  • Чоколадото е лесно за складирање. Најдобро е да се чува на ладно, темно место. И не треба да го ставате во фрижидер. Температурната разлика ќе доведе до појава на кондензирана вода и површината ќе стане бела.
  • Се верува дека медот нема одреден рок на траење. Скоро може да се чува засекогаш. Најважно е да го чувате правилно. Треба да го чувате медот на ладно, темно место, но не и во фрижидер. Во фрижидер, може да кристализира и да изгуби некои од неговите добри својства.
  • Маслиновото масло треба да се чува на собна температура, далеку од директна сончева светлина. Но, не ставајте го во фрижидерот: ниските температури доведуваат до формирање бели парчиња во маслото – ова е кондензирана вода.
  • Со цел да се одржат кромидот и лукот долго време свежи, најдобро е да се ставаат на ладно суво место, на пример, мала кутија во шкафот.

Работи што може да се чуваат на полица во кујна или на маса:

  • Портокалите и другите агруми можат да се чуваат веднаш на масата во кујната. Не го користете фрижидерот за нив – ниските температури ќе го направат овошјето помалку вкусно и помалку корисно за вашето здравје.
  • Чување на авокадо е тешка задача. Ако овошјето е зрело, можете да го чувате во фрижидер бидејќи ниските температури ќе го спасат од расипување. Но, ако овошјето сè уште не е зрело, не треба да го чувате во фрижидер бидејќи студот ќе го забави процесот на зреење.
  • Краставиците може да се чуваат во фрижидер, но само неколку дена. За да го задржите зеленчукот свеж колку што е можно подолго, треба да го чувате надвор од фрижидерот.
  • Модар патлиџан едноставно не може да издржи ниски температури. Во фрижидер, овие зеленчуци ќе станат меки и ќе ги изгубат сите нивни добри квалитети многу брзо.
  • Дури и ако навистина сакате да ставите домати во фрижидер, немојте – тоа ќе направи да го изгубат својот природен вкус и да бидат без вкус. Студениот воздух го успорува природниот процес на зреење на доматите и ги уништува тенките мембрани во нив. Ова е она што го прави доматот помалку сочен. Тие треба да се чуваат на собна температура во добро вентилирана корпа или кутија.

Работи кои е најдобро да се чуваат во фрижидер:

  • Домаќинки честопати се расправаат за најдобро место за чување јајца. Некои велат дека можат да останат свежи само во фрижидер, а други велат дека треба да се чуваат на собна температура. Но, и двете групи се согласуваат: тие не треба да се чуваат на вратата од фрижидерот, бидејќи температурната разлика всушност го намалува значително рокот на траење на јајцата.
  • Брашното е навидум лесно за чување, но, всушност, не е така. Високата влажност и високите температури може да доведат до појава на бубачки и мувла во брашно и самиот производ ќе стане невозможен за јадење. Најдобрата опција е затворена тегла да се чува во фрижидер или во орманот.
  • И покрај фактот дека многумина од нас чуваат јаткасти плодови на собна температура, ова не е најдобрата опција. Некои од нив (на пример, бадеми и ореви) може да се чуваат само 1-2 недели на топли температури. Подобро е да ги заштитите јаткастите плодови од сончева светлина, влажност и високи температури. Тие треба да се чуваат во фрижидер. На овој начин, тие можат да се чуваат до 9 месеци.
  • Целерот, за разлика од својот братучед магдоносот, треба да се чува во фрижидер. Но, не го виткајте во пластична фолија- таа ќе направи да изгние. Сепак, можете да користите алуминиумска фолија.

Сподели на Facebook
пати видено