Телото е најмоќната хемиска лабораторија во која секој процес ги следи строгите правила и прописи. Се чини дека научниците веќе знаат сè за сите наши клетки, но тоа не мора да биде целосно точно. На пример, пред неколку месеци, откриле нов орган во имуниот систем.
Тој е позициониран на надворешната страна на лимфните жлезди и може да ги „запомни“ вашите минати инфекции и вакцинации. Верувале или не, има уште повеќе чуда во нашите тела што можат да нѐ изненадат!
- Обично, срцето чука помеѓу 60 и 80 пати во минута, 100 000 пати на ден, 30 милиони пати годишно, и околу 2,5 милијарди пати во текот на 70 години. Но, исто така, има и паузи во срцето: срцето „замолчува“ околу 20 години од животот.
- Вие сте апсолутно уникатни, а не само кога станува збор за вашите отпечатоци од прсти. Обликот на увото е исто така уникатен. Британските научници развија метод кој е способен да идентификува лице по нивните уши. Техниката може да се пофали со стапка на успех од 99,6%. Јазикот, исто така, има уникатна форма и текстура. За разлика од нашите отпечатоци од прсти, овој „образец“ никогаш не се менува.
- Научниците од НАСА открија дека срцето ја губи својата мускулна маса и станува повеќе сферично при нулта гравитација во вселената. Кардиолозите од НАСА ги проучувале срцата на 12 астронаути кои работат на Меѓународната вселенска станица. Сликите откриле дека срцето станува 9,4% повеќе сферично во вселената, но по враќањето на Земјата, срцето се враќа во нормална издолжена форма.
- Срцето ја имитира музиката што ја слушаме. Како по правило, срцето има од 60 до 80 срцеви отчукувања во минута. Поголемиот дел од песните имаат речиси исто темпо. Но, најпопуларните песни не се совпаѓаат со нашите чукања на срцето кога не сме возбудени.
- Научниците докажаа дека температурата на нашите оброци има влијание врз перцепцијата на вкусот. Киселиот вкус е поизразен ако јадењето е жешко и горчлив вкус е поистакнат кога температурата на јадењето пониска.
- Во прилог на 4 типа на вкус има и вкус наречен умами. Ова е вкус пронајден во протеини, месо и риба супа, и храна која содржи мононатриев глумат. Луѓето имаат одредени рецептори кои се одговорни за перцепцијата на умами.
- Гастричната киселина е толку концентрирана што всушност може да го свари стомакот. За да се заштити, стомакот го реновира својот внатрешен слој на секои 3-4 дена. Гастричната киселина може да раствори дури и жилет.
- Постојат луѓе кои страдаат од „авто-пивница“ синдром. Тие можат да се „напијат“ откако ќе јадат храна која содржи премногу јаглехидрати. Проблемот е во тоа што, стомакот не успева да го претвори шеќерот во јагленохидрати. Наместо тоа, етанолот се произведува преку ферментација во гастроинтестиналниот систем.
- Експертите од Универзитетот Флиндерс во Австралија заклучија дека во нашето тело има т.н. втор мозок кој се наоѓа во цревата. Гастроинтестиналниот тракт е единствениот орган со свој нервен систем кој може да работи самостојно. Овој нервен систем има директно влијание врз телото. На пример, го автоматизира процесот на варење.
- Нашите тела светат во мракот, но не можеме да го видиме тоа. Светлината што ја емитира телото е 1.000 пати пониска од чувствителноста на нашите очи.
- Научниците заклучиле дека сите суштества (слонови, човечки суштества, глувци и слично) ги испразнуваат своите мочни меури за речиси константно траење од 21 секунда во просек (стандардната девијација е 13 секунди). Истражувачите сметаат дека ова знаење може да помогне во инспирацијата на дизајнот на скалабилни хидродинамички системи базирани на оние во природата.
- Секоја минута, вашето тело губи околу 300 милиони клетки што звучи како ужасен број. Но, не грижете се, тоа е само 0.0001% од клетките кои се обновуваат на дневна основа.
- Во 2010 година научниците од Универзитетот Емори откриле интересен ген кај глувците. Бришењето на овој ген би можело да ги направи попаметни. Излегува дека луѓето исто така го имаат овој ген, но никој не знае дали да се ослободиме од него и дали ќе има несакани ефекти или не. Научниците го нарекоа „Хомер Симпсон ген“.
- Истражувачите од австралискиот Институт за медицински истражувања „Гарван“ идентификуваа структура која „се сеќава“ на минатите инфекции и вакцинации – и е полна со имуни клетки од многу видови кои одговараат на патогените кои телото претходно ги сретнало. Структурата е стратешки поставена на надворешноста на лимфните жлезди за рано откривање на инфекции, според истражувачите.