Според истражувањата, 1 од 10 луѓе во светот барем еднаш страдале од благо труење со храна во една година. Свежината на производите во домот се од суштинско значење за вашето здравје и здравјето на вашето семејство. И понекогаш можете да го дознаете само со една чаша вода. Еве неколку едноставни трикови за да ја дознаете свежината на овие 11 секојдневни јадења.
11. Млеко
Дали знаевте дека неотвореното млеко е добро за пиење речиси една недела по датумот на пакувањето? Тоа важи за 1%, 2% и обезмастено млеко.
За да го задржите вашето отворено млеко свежо, наместете ја температурата во внатрешноста на фрижидерот на најмалку 4 степени целзиусови и никогаш не ставајте го картонското пакување на вратата од фрижидерот.
10. Додатоци
За оние кои го сакаат кечап и мајонез, овие информации се клучни.
Кечапот е добар за јадење и по 1 година неотворен на полицита и 1 месец отворен во фрижидерот. Мајонезот може да стои 4 месеци неотворен на полицата и 3 месеци отворен во фрижидерот.
Соја сос – Ако се отвори: до 3 години, а неотворен: речиси неограничен рок.
Сенф – До 2 години неотворен и отворен до 1 година.
Табаско сос – се додека не потемни, сосема е безбеден да се јаде.
Ако забележите мали промени во текстурата или вкусот тогаш фрлете ги во ѓубре без двоумење.
9. Лубеница
Доволно е тешко да се избере добра лубеница, но ако веќе имате дома, треба да бидете свесни за следниве работи:
Сува и ронлива- ако семките лесно испаѓаат од лубеницата тогаш таа веќе не е добра за јадење.
Кашеста- не треба да јадете ваква лубеница.
Лубениците може да се разликуваат однадвор поради нивниот тип, но внатре, секогаш треба да имаат светло-црвена или длабока розова боја. Секоја промена на бојата значи дека лубеницата е премногу стара за конзумирање.
8. Мелено говедско месо
Можете да го чувате говедското говедско месо во фрижидер до 2 дена или да го замрзнете неколку месеци, но секогаш фрлајте го ако:
неговата боја станува потемна
изгледа лигаво
мирисот е чуден (кисело или слатко кисело)
7. Сланина
Сланината може да остане во вашиот фрижидер до 2 недели по купувањето, ако е неотворена и правилно складирана. Сепак, време е да ја фрлите, ако:
сланината има малку зелено-сина боја
изгледа кашасто
има чуден мирис
6. Јајца
Јајцата можат да останат до 3 недели во фрижидерот или 1 година во замрзнувачот, но ако се сомневате во јајцата во вашиот дом, земете само чаша или сад полн со вода и ги потопете ги јајцата. Ако јајцето лесно потоне, тогаш значи дека е добро за јадење, доколку исплива, значи дека е расипано.
5. Бадеми
Можете да го максимизирате оригиналниот рок на траење од 2 до 4 недели на бадемите ако ги ставите во херметички сад по отворањето. Чувајте го садот на темно, ладно место (дури и во фрижидер). Ако ги чувате во фрижидерот, тие можат да имаат рок на траење од една година!
4. Маслиново масло
Маслиновото масло може да остане на вашите полици 1 до 2 години. Но, лесно може да се расипе ако го оставите во топли или сончеви услови. Можете да го складирате маслото во фрижидер, но немојте да бидете обесхрабрени да го користите, ако изгледа матно кога ќе го извадите – тоа е од процесот на солидификација. По загревањето на маслото, повторно ќе се прочисти.
3. Јогурт
Рокот на траење на јогуртот може да биде до една недела во фрижидерот, неотворен, па дури и до 5 дена ако е отворен. Но, дури и ако е свежо отворен, тој може да биде расиан – внимавајте на мали знаци на мувла или дури и малку изменета боја – ако најдете било кој од нив, веднаш фрлете го.
2. Лосос
Лосовите стекови се добри до 2 дена во фрижидерот или 2 до 3 месеци замрзнати. Лососот и сите други риби треба да се замрзнат пред да се расипат во фрижидерот.
Ако се сомневате дека лососот е расипан, проверете дали има сомнителен мирис или ако месото е лесно и лесно се кине.
1. Спакувана салата
Ајде да бидеме искрени – препакуваната храна обично не е најсвежата. Типичен рок на траење на зелена зелена е до 10 дена ако е неотворена и до 5 дена откако ќе се отвори. За да ѝ помогнете на салата да живее до својот целосен потенцијал, чувајте ја во херметичко затворен сад, на ладно место, но не ја замрзнувајте.